Туристическа информация

Град Велики Преслав е разположен на река Голяма Камчия, на 340 км от София и 100 км от Варна. Градът има удобни шосейни връзки, като разстоянието до областния център Шумен е 20 км, а до Търговище – 25 км. Достъпът от юг през Стара Планина е през Върбишки проход или Ришки проход. Освен с автомобилен транспорт, до Велики Преслав можете да стигнете и с влак от София, Варна или Русе. Слиза се на гара Шумен или Търговище, откъдето може да се ползва автобус до крайната дестинация.

 

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“ се намира на 2 км южно от града. Градът е бил разположен на площ от 3.5 кв.км и за пълното му обхождане е необходим цял ден. В непосредствена близост до руините се намира Археологическия музей, където са събрани всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, копие на монументалната икона на Св.Теодор, керамичният иконостас от Дворцовия манастир, и други ценни изделия от рисувана керамика, множество старинни надписи, уникална колекция от оловни печати. Показани са и стотици артефакти, свидетелстващи за ежедневието и стопанството на старите преславски жители.  

 

На около 3 км на юг от стария град е местността Патлейна – природен резерват с много и различни защитени видове дървета и жълто и червено урумово лале, където се намират останките от манастира “Свети Пантелеймон” (ІХ – Х в.).

 

Подходящо място за отдих и риболов е язовир “Тича“, на 14 км в южна посока от Велики Преслав. Обиколката на язовира е над 100 км и е третият по големина в България.

 

Осмарските манастири се намират на около 15 км от Велики Преслав, на стръмен скалист склон в Осмарския боаз на Шуменското плато. Издълбани в меки варовикови скали, скалните манастири представляват забележителни паметници, свързани с религиозния, културния и просветния живот от времето на Второто Българско царство. Дестинацията предоставя отлична възможност за планински преход и скално катерене, съчетани с посещение на монашески килии и черкви, изградени в периода XII – XIV в.

 

На 33 км от Велики Преслав се намира Историко-археологически резерват „Мадара” – древно култово и религиозно средище, с богати природни дадености от причудливи скални образувания и разнообразни дървесни и растителни видове. Прочутият релеф, наречен Мадарски конник е изсечен на височина 23 м от основата на скала в близост до Голямата пещера. Създаването му е датирано към началото на VIII в. и символизира могъществото на българския владетел. През 1979 г. е обявен за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО.

 

Плиска – първата столица на Дунавска България, се намира на около 40 км източно от Велики Преслав. На територията на националния резерват са проучени и експонирани много паметници на старобългарската архитектура.